Tuesday, September 28, 2021

Majandusteadlane Kaia Kask

 

Kaia Kask (5.08.1972-11.06.2019)

Kaia Kask (s Klink) lõpetas Tartu Ülikooli Majandusteaduskonna raha ja panganduse erialal 1994ndal aastal. Paistis toona silma oma teadushuvi ja korrektsusega õppetöös ja suhtluses, mistõttu kutsusin ta samal aastal tööle teaduskonna ärirahanduse ja investeeringute õppetooli juurde. Nii saigi temast õppejõud, kellena Kaia töö kestis ligikaudu 25 aastat.

Fotol: Vambola Raudsepp, Priit Sander ja Kaia Kask

Soovitasin tal hakata uurima ja õpetama kinnisvara rahandust ja kinnisvara hindamist, mis toona tundus Eestis huvitav ja perspektiivne. See teema jäi Kaiale ka siis, kui ta õppis ja lõpetas õpingud Rootsis Stockholmi Ülikoolis magistrikraadiga. Edukale õpingule ja uurimistööle aitas kaasa hea inglise keele oskus, mille ta oli omandanud gümnaasiumi tasemel.

Edasine töö jätkus õppejõuna ja edukate uuringutega doktoritöö koostamisel, mis kaitsti 2014ndal aastal. Kõigele sellele lisandus aktiivne kaasalõõmine oma erialal majanduspraktikas. Kaia oli Eestis Kinnisvara Hindajamise Ühingu liige, aga ka Euroopa Kinnisvara Ühingu (ERES) juhatuse liige.

Õppejõuna, teadustöötajana ja kolleegina oli Kaia Kask tagasihoidlik, heasoovlik ja abivalmis. Kohati ta tundus isegi liiga enesesse tõmbununa ja nö sissepoole elava inimesena. Oli ka Eestis üleminekuajal mõningaid bravuurseid, kuid tagasihoidlike võimetega noori, sh üliõpilasi. Kaia vaatas neid lihtsalt vaikiva kaastundega. Samal ajal peab rõhutama seda suurt tööd, mida Kaia tegi eestikeelse erialaterminoloogia arendamisel, õppekirjanduse koostamisel ja teadusartiklite avaldamisel. 

Paraku Kaia oli viimastel aastatel kimbus tõsiste tervisehädadega, mida ta püüdis kolleegidele mitte välja näidata. Eks selline olukord pärssis ka Kaia õppe-teadustööd, kuid isegi nendes tingimustes ei teinud ta endale mingeid hinnaalandusi. 

Kaia lahkumine tuli kõigile suure ootamatusena. Leinasid kolleegid Tartu Ülikoolist, Eestist, aga ka välismaalt. Kaotasime võimeka ja perspektiivika õppejõu, teadlase ja majanduspraktikas kaasalööja,

                                                                               Vambola Raudsepp.








No comments:

Post a Comment