Saturday, September 25, 2021

Eduard Aarna: pedagoog ja koorijuht


Eduard Aarna
 (16.05.1909 - 22.05.1996)

Eduard Aarna (Akkermann) sündis Vana-Antsla vallas. Lõpetas Võru Õpetajate Seminari ning seejärel õppis Tartu Ülikoolis, mille lõpetas kaugõppes eesti filoloogina.

Mälestuskivi Kurenurme koolile

Eduard Aarna oli Kurenurme kooli direktor ja õpetaja.  Tema tööaastate jooksul loodi katseaed, kujundati välja raamatukogu, spordiväljak ja tehti kõik vajalik õppetööks. Vehepeal töötas ta  ka mujal.

Antsla Keskkooli õppehoone 1950ndatel.

Kui esimesel septembril 1945ndal aastal avati Antsla Keskkool, siis oli Eduard Aarna selle kooli esimene direktor. Hiljem ta töötas siin õpetajana, täitis mitmeid ametikohti ja tööülesandeid. Antslaga jäi ta seotuks kuni oma elu lõpuni. 

Õppisin Antsla Keskoolis aastatel 1956-1960. Siis oli Eduard Aarna õppealajuhataja ning eesti keele ja kirjanduse õpetaja alates 9ndast klassist kuni kooli lõpetamiseni. Muide, genealoogiahuvilisena ütlen vaid niipalju, et ta kuulub minu sugupuusse ja meil on ühised eellased (so oleme nö veresugulased).

Ta kirjutas esseesid ja luuletusi, mis avaldati kohalikus ajalehes (sh Kolhoosi Elu ja Töörahva Elu),  Kohalikul tasandil korraldati mitmeid kirjandusvõistlusi, mille üheks žürii liikmeks oli alati Eduard Aarna.


Antsla Keskkooli lõpetajad. 12.lend, aastal1960.

Meile jäi meelde Eduard Aarna nõudliku ja laia silmaringiga pedagoogina. Teadsime, et ta oli Antsla meeskoori juhataja ja organiseeris laulupidusid. Tema käitumises oli nö härrasmehelikkust, õigemini vana kooli väärikust.

Eduard Aarna hauaplats Antsla Metsakalmistul.

Eduard Aarna on maetud Antsla Metsakalmistule ning kui kooli vilistlased korraldavad kokkutulekuid, siis kindlasti tema õpilased käivad ka oma õpetaja haual.

Vambola Raudsepp.










No comments:

Post a Comment