Thursday, February 29, 2024

Tippteadlased sugupuus

 



Kui valik oli teadus ja edasine töö alma materis, siis ollakse ka huvitatud kolleegide tegemistest nii Tartu Ülikoolis, aga ka Eestis ja eesti teadlastest maailmas. Tekivad isiklikud kontaktid, mistõttu uuring kujuneb mõneti biograafiliseks. Alljärgnevalt on antud vaid loend tuntumatest teadlastest, kelle kohtha on andmed entsüklopeediates, teatmeteostes või mujal. 

Akadeemikud: Oskar Loorts, Artur Vassar, Eero Vasar, Heino Liimets ja Richard Antons. 

Professorid: Karl Õiger, Elmar Haller, Elmar Vasar, Vello Sermat, Aadu Lüüs, Vello Vasar, Harry Rennat, Rein Lüüs, Marju Lauristin, Vambola Türk, Kulno Türk, Ivar Raig, Ülo Ennuste, Väino Puura, Margit Sutrop, Vello Tormia ja Kirke Kangro. 

Kaasprofessorid, dotsendid: Anu Raudsepp, Helmut Raig, Airi Liimets, Helga Kurm, Jüri Samarütel, Ervin Kripsaar, Kalju Soonets, Valev Uibopuu ja Theodor Undritz.

Teadlased, teaduskraadiga töötajad: Peeter Hellat, Aleksei Peterson, Evi Pennar, Rein Raamat, Ulrich Hödrejärv, Olav Marits, Olev Lugus, Ants Kala, Marek Rist, Erik Puura ja Ivar Puura.

Huvipakkus on ehk see, et Eestis on tekkimas omad nö teadlasdünastiad (nt Vasarad, Puurad jt) ning laste vanemate jälgedes teadusse tulek (nt Türk, Raig Kangro jt).  Enamuses on nad kõik nö eeskäijad, kud mõnda peab eraldi esile tõstma (nt Eesti esimene meditsiinidoktor Peeter Hellat, etnograaf, keelemees Oskar Loorits, pärimusmuusik Veljo Tormis jt). Eriline koht Eesti poliitikas ja sotsiaalteaduses on Marju Lauristinil. Paraku väliseestlastest teadlastest (Harry Rennat, Vello Sermat, Aadu Lüüs, Rein Lüüs jt) teame vähem, kuid eks ka see lünk saab edaspidi täidetud.

Vambola Raudsepp, AD 2024.



No comments:

Post a Comment