Monday, February 5, 2024

Aastad 1989-1994

Nn Perestroika aja lõpp ja Eesti taasiseseivimise algusaastad olid oma arengus meile lihtsalt tormilised.  Toona rahandus-pangandusalal õppetöö toimis Tartu Ülikoolis, kuid suured muudatused olid alles ees. Seega vajasime välissidemeid, kaasaegset õppekirjandust, külalisprofessoreid ja palju muud.

Vambola Raudsepp (1989)

Esimene välisreis oli minul kolleeg Mart Sõrgiga Soome, Abo Akademi'sse, kus vastuvõtjaks ja kutsujaks oli professor Lars Hassel. Temaga kujunesid meil pikemaajalised sidemad. Ta oponeeris meil doktoriväitekirju, esines külalisprofessorina üliõpilastele, andis soovitusi professori kohtadele valimiseks. 

Lars Hassel (1989)

1990ndate algul kujunesid meil väga head suhted Soome Pangaga, kus said käia end täiendamas nii õppejõud kui ka üliõpilased. Selle kõige toimimise eest kandis hoollt tollane Soome Panga asepresident Esko Ollila. 

Esko Ollila (1990)

1990ndal sain küllakutse Helsingi Kaubanduskõrgkooli rektorilt Arvi Leponiemilt, et rääkida Eesti majanduse hetkeseisust ja perspektiividest. Nendel aastatel olid meil veel sidemed Kauhava Ettevõtluskooliga, kus rektoriks Ylermi Försti ja õppetöö korraldajaks Pekka Nieminen. 


Arvi Leponiemi (19939

1993ndal aastal tuli meile konkreetsem abi juba USAst, Bentley Kolledžist, kus saime osaleda ka sealses õppeprotsessis. Minul olid tihedad sidemed rahandusprofessor Georg Hacheyga. Tema viis läbi ka ühe kursuse meil TÜ rahandusüliõpilastele Korporatsioonide rahanduse alalt. 

Georg Hachey (vasakul, 1993) ja Vambola Raudsepp

Tollal vajasime välissidemeid väga, mistõttu tuli ära kasutada kõik võimalused maailma riikide ja ülikoolidega tutvumiseks. 1993ndal aastal oli mul võimalus käia Hispaanias ja ka Gibraltaril. Fotol näitan Giblaltaril käega Aarika suunas, kuhu oli tahtmine tulevikus ka jõuda. 

Vambola Raudsepp (Gibraltar, 1993)

Nendel tormilistel aastatel tekis veel võimalus ka Tais ära käia. Sealne eksootika oli suureks vahelduseks. Samas üllatas Bankoki ülikooli väga suur rahvusvaheldumine ja kõrge õppetöö tase. 


Vambola Raudsepp (Tai, 1994)

Tagasivaatena tänastele noortele tunduvad kohati meie pingutused arusaamatud - kui vaja reisida, eks mine ja reisi. Või veel see sidemete loomine. Milles asi, on ju suur osa inglisekeelset õppematerjalist intelnetist kättesaadav.  Aga need olid meie tööaastad ja toonane turbulentne olukord maailmas. Paraku.

Vambola Raudsepp, 
AD 2024, Koorastes. 







No comments:

Post a Comment