Friday, August 28, 2020

Heino Reigo - eestlane võõras mundris

Heino Reigo (16.10.1922-04.10.2007) sündis Antslas. Tema emapoolsed juured Vana-Antsla vallas, Urvaste kihelkonnas ning isa Mihhaili juured Valgevenes. Minu (emapoolses) sugupuus on ta nn fifth cousin twice removad, kusjuures minu ja Heino sugujuured lahknevad vendade Ott ja Henrik Pormeistri juurest. 


Leitnant Heino Reigo osales Sinimägede lahingus, sai haavata ja viibis haiglas (Aasperes, Kosel ja Haapsalus). Oli TÜ üliõpilane. Arreteeriti 17.03.1945 ning mõisteti N.Liidu võimude poolt  kümneks aastaks vangi 17.03.1945.a. Viibis mitmetes vangilaagrites ja vabanes 22.07.1953.a. Suri 04.10.2007.a. Keilas. 


Heino Reigot on autasustatud Eesti Vabariigis Kotkaristi IV klassi teenetemärgiga kui vabadusvõitlejat.


Minu isiklikud mälestused Heino Reigost on Kurenurme kooli kaudu, kus tema vend Arkadi Reigo töötas direktorina. Mõnel suvel viibis Heino oma venna juures ja tegi koolimajas mitmeid remonttöid.

Muidugi oli tollal see parteitule koolidirektorile Arkadile suureks nö poliitiliseks riskiks, so hoida enda juures niisuguse minevikuga venda. Samas, ega need Heino külaskäigud kohaliku rahva tähelepanu ei saanudki ja polnud ka pealekaebajaid.  Pealegi Arkadi hea suhtlejana oli ümbruskonnas väga lugupeetud isiksus, ega polnud ta kunagi kellegiga konfliktis.

                                                                                                                                                                                             Vambola Raudsepp.

No comments:

Post a Comment