Saturday, February 6, 2021

Juubelieelne tagasivaade: 5 kõige, kõige, kõige

 Õnnestumised.

1.Eellastelt saadud geenid, organism, vöimed vms, mis võimaldasid kvaliteetaega suhteliselt kõrge eani ja olla vaimselt aktiivne ja võimekas mitmel tegevusalal.

2.Omandada kristlik maailmavaade, mis on aidanud kaasa elus sihtide seadmisele ja nende teokssaamisele. (Kompass kogu eluks).

3.Jõuda tänu Tartu Ülikoolis töötamise ning arvukate (välis)teadussidemete kaudu valitud teadusalal tolleaegsete märgatute hulka.

4. Omada pidevalt maakodu ning olla seotud looduse ja sealse elukeskonnaga.

5.Tegelda aktiivselt oma harrastustega: genealoogia ja kodulugu, sh võru, eesti ja soome keel.


Ebaõnnestumised.

1.Sündida sõja-aja lapsena ning kogeda sõjajärgset vaesust, ülekohut, NKVD/KGB omavoli jms, mis tekitasid lapses vaimseid traumasid.

2.Vajadus nö lüüa läbi vaid üksi. Isa hoolitses perekonna ainelise toimetuleku eest, kuid ei osanud näha lapse perspektiive seoses hariduse omandamisega. (Küll aga hindas kõrgelt haridust minu ema isa Jaan Pikk).

3.Haridusteed ahistanud ainelised võimalused, ennekõike vaesus. Sügavam huvi oli humanitaaralade (keeled, ajalugu jt) vastu, kuid ratsionaalne valik oli majandusteadus.

4.Ebaterved ilmingud nõukaaegses mikrokliimas, kus eriti TÜ õppejõud olid julgeoleku pideva jälgimise all. Salatsemine, jõllitamine ja ülbus. Kunagi ei teadnud, millal üks või teine ebaõnnestunud ütlus jõudis "organitesse" tänu abipersonali, väljavalitud üliõpilaste või kolleegide ülivalvsusele.

5.Võimalus vaid 15 aastat aktiivselt töötada Eesti Vabariigi tingimustes. (Parimad loomeaastad jäid 1970/80ndatesse aastatesse).


Muud tähised.

1.Tartu Ülikooli korraline professor. Hiljem prof emer.

2.Majandusdoktor, DSc/econ/ Peterburg.

3.Väitekirjade kaitsmisnõukogu liige Tartus, Tallinnas ja Peterburis.

4.Kodu-uurimise ja genealoogiaseltside liige.

5.Tartu Ülikooli suur medal. Tartu medal.

Vambola Raudsepp







No comments:

Post a Comment