Saturday, September 7, 2019

Rasked valikud: soomepoiss Jüri Suija ja kaitseliitlane Juhan (Johani) Värnik


Inimese sünnidaatum määrab tema saatuse. Enne ja pärast I ilmasõda sündinud noored läksid vastu II ilmasõjale, kes võõras mundris sõjamehena, kes represserituna (sageli aga mõrvati juba sõja algul). Need aatelised ja väärikad inimesed leidsid oma koha minu sugujuurte ja -puu uuringutes, mille eesmärgiks on rikastada Eesti lähiajalugu, aga ka mõtte- ja kultuurilugu. Alljärgnevalt vaid kahest isikust.

Juhan (Johani) Värnik
((1985-1941)

Jüri Suija (1924-1988)


Sporditegelane ja sõjamees Jüri Suija (third cousin once removed) juured Võrumaal, Urvaste kihelkonna Vana-Antsla vallas. Paikneb Pikkade sugupuus, minu ja Jüri sugulusjuured lahknevad vendade Märt ja Juhan Pika juurest ning ühine esivanem on Karl Pikk (1796-1855). Oli värnikki Soome armees ja võitles Rajajoel III/IR 47-a koosseisus.  Arreteeriti 1944. a., karistusmäär 15+5 aastat. Vabanes 1955.a. Seejärel Lõpetas TRÜ kehakultuuriteaduskonna (1963) ja töötas spordikooli direktorina. Mõrvati. Maetud Tartu Ropka kalmistule.

Ved arst ja kaitseliitlane Juhan (Johan) Värnik (third cousin twice removed) juured Võrumaal, Urvaste kihelkonna Vana-Antsla vallas. Paikneb minu vanaema Miina Pikk (Pormeister) sugupuus. Meie ühine eellane on Hinni Rein. Oli tegev Kaitseliidu Tartu malevas. Autasud: Kotkarist ja Valgetäht. Kuulus Isamaaliitu. Suri Sevurallagis eeluurimise ajal septembris või oktoobris 1941.a.

Täiendus uuringule: Isiksused millenniumi sugupuus /sugulusseosed ühiste esivanemate kaudu. Käsikiri, 2019, 21 lk.

Vambola Raudsepp

No comments:

Post a Comment