Wednesday, January 27, 2016

Lembit Paluteder - skulptor Urvastest

.
Osula koduloolaste poolt koostatud broshüür
 (autorid Kersti Karu ja Heljo Saar)
 .
Lembit Palutederi (09.06.1927-13.10.1995) kohta on kirjutatud väga vähe, mistõttu koduloolased saavad kasutada vaid neid nappe materjale, mis on üldsusele kättesaadavad või mida ütlevad-räägivad temast kaasaegsed. 

Paraku need ütlused on üksteisele üpris vastukäivad, mistõttu me saame vaid kahetsusega nentida, et see andekas skulptor ei jõudnud kirja panna oma memuaare. Viimased annaksid isikust hoopis teistsuguse pildi, kui seda kaasaegsed oskavad kirjutada-kujundada.
 .
Marie Heibergi büst Urvaste kirikuaias
 .
Lembit Paluteder jõudis teha mitmeid kalmistutaieseid, hauamonumente  kujundada ajaloolisi mälestusmärke (Pühajõe vastuhaku mälestuskivi Osula Harjumäel) jt, kuid üheks olulisemaks on büst kirjanik Marie Heibergile.

Enamus ideid aga jäigi teostamata (sh nt Kalevipoja teema). Muide, minu vanaisa Gustavi mõned sidemed Marie Heibergiga tekitasid minus huvi skulptori vastu, kes murekirjanikku modelleeris.
.
Monument Tallinnas Estonia ees
.
See sotsrealismis tehtud monument võis kanda esialgselt mõtet/sõnumit: peatage tapmised!, kuid Eesti taasiseseisvumise algaastail leidis see mitmesuguseid vastandlikke tõlgendusi. Kahjuks.
.
 .Hauakivi Urvaste kalmistul.

Lembit Paluteder on maetud Urvaste kalmistule. Tema lahkumine vabasurma jäigi mõistatuseks ja vaevalt nüüd kiiresti muutuv aeg mingit selgust või põhjendusi toob. Küll aga kohalik elanikkond, mõtlen ennekõike inimesi endise Urvaste kihelkonna piirides, meenutavad teda kui väga andekat ja heasoovlikku inimest.
.
Vambola Raudsepp
.






No comments:

Post a Comment