Friday, May 10, 2019

Rahvastikuplahvatus ja sugulusseosed Eestis


Uuringus esiletõstetud tosina isiksuse sugulusjuured, (so sisuliselt küll üks kompaktne seosteniidistik), viivad meid Urvaste kihelkonna Vana-Antsla valda, kus nende eellased on üksteisega väga lähedased sugulased. Põhjus: 19. sajandi ja 20. sajandi I poole rahvastikuplahvatus Eestis tekitas tänapäeva inimesele omapärase olukorra, sest tänu suurperedele (peres võis olla isegi kuni 10 ja enamgi last) on meil järsku arvukalt eellasi, aga ka nende järeltulijaid. Antud tosina isiksuse valimi puhul saame sugulusseoseid jälgida küll sugupuu, sügavamalt aga sugulusmaatriksi varal. Käesolevas kirjutises ei ole neid seoseid iseloomustatud, küll aga on need jälgitavad genis, kui kõrvutame seal toodud andmeid.

Niisiis, sugulusseoseid väljendatakse harilikult sugupuuna (family tree), mis on oma olemuselt piltlik, kõnekas ja genealoogiahuvilistele lihtsalt mõistetav. Paraku puu siiski ei anna võimalusi detailsemalt sügavuti minna, so tuua välja väga mitmekesiseid ja keerukaid sugulusseoseid üksikute isikute vahel. Ja kui neid seoste niidistikke ongi puu varal püütud esitada, siis pole need just kuigi hästi mõistetavad, rääkimata piltlikkusest. Seepärast peaksime ilmselt rääkima sugulusseoste, -niidistiku korrapäratust maatriksist, kus isikutest lähtuvad seostekimbud, läbi mitmete põimumiste jõuavad üksteiseni. Keeruline, kuid asi pole üldse nii, sest kui meid huvitab vaid kaks väljavalitut isikut, siis seosed muutuvad vägagi konkreetseks.


Rein Lüüs (1939)

Rein Lüüs
Tehnikateadlane, PhD, Toronto Ülikooli professor (6th cousin once removed) sugulusjuured Võrumaal, Urvaste kihelkonna Vana-Antsla vallas. Minu ja Reinu sugujuured lahknevad õe-venna Hinni Marta (s 1768) ja Hinni Reinu (s 1743) juurest.

Aado Voldemar Lüüs (1896-1980)
Aado Voldemar Lüüs
Sõjaväelane, kolonelleitnant Aado Voldemar Lüüs (fifht cousin once removed) juured Võrumaal,Urvaste kihelkonna Vana-Antsla vallas. Minu ja Aado sugujuured lahknevad venna-õe Hinni Reinu (s 1743) ja Pukka Tiiu (s 1751) juurest. Maetud Rahumäe kalmistule.


Richard Samarüütel (1892-1942)

Richard Samarüütel
Omavalitsustegelane, taluperemees, kaitseväelane ja ühiskonnategelane Richard Samarüütel (fifth cousin once removed) sugulusjuured Urvaste kihelkonna Vana-Antsla vallas. Minu ja Richardi sugulusjuured lahknevad vendade Hinni Reinu ( s 1742) ja Hinni Samueli (s 1748) juurest. Hukatud NKVD poolt Sevurallagis, Svardlovskis.

Peeter Koemets (1868-...)

Pildiallkirja lisamine

Vana-Antsla vallavanem Peeter Koemets (third cousin once removed) Juured Urvaste kihelkonna Vana-Antsla vallas. Minu ja Peetri sugulusjuured lahknevad vendade Hans Pormeistri (s 1800) ja Mikk-Mihkel Pormeistri (s 1791) juurest. Esines 1918 aastal Riias maakoosolekul Lõuna-Eesti vallavanemate esindajana märgukirjaga, et Lõuna-Eesti vallad ei soovi ühineda Balti hertsogriigiga. Suri Venemaal, Omski oblastis.

Maarja Talgre (1945)

Maarja Talgre

Ajakirjanik, kirjanik ja tõlkija Rootsis Maarja Talgre (6th cousin once removed) juured Võrumaal, Urvaste kihelkonna Vana-Antsla vallas. Minu ja Maarja sugulusliinid lahknevad venna-õe Hinni Reinu (s 1743) ja Pukka Tiiu (s 1751) juurest.

Paul Puustusmaa (1964)

Paul Puustusmaa

Poliitik ja jurist Paul Puustusmaa (fifth cousin thrice removed) Juured Urvaste kihelkonna Tartu Ülikooli magister. Vana-Antsla vallas. Sugulusjuured lahknevad Ott (s 1755) ja Madle (s 1742) Pormeister juurest.

Tiit Pruuli (1965)
Tiit Pruuli

Ettevõtja Tiit Pruuli (6th cousin twice removed) juured Võrumaal, Tartu Ülikooli magister. Urvaste kihelkonna Vana-Antsla vallas. Minu ja Tiidu sugulusliinid lahknevad õe-venna Anne (s 1724) ja Ado (s 1738) Kangro juures.


Valdo Valper (1973)
Valdo Valper

Kirjandusloolane Valdo Valper (6th cousin once removed) juured Urvaste kihelkonna Vana-Antsla vallas. Tartu Ülikooli magister. Minu ja Valdo sugulusliinid lahknevad õe-venna Lasokese Tiiu (s 1742) ja Lasokese Karli (s 1732) juurest.

Ellen Võpsu (1952)

Ellen Võpsu

Anestesioloog Ellen Võpsu (third cousin) juured Urvaste kihelkonnasa Vana-Antsla vallas. Lõpetanud Tartu Ülikooli. Minu ja Elleni sugulusliinid lahknevad vendade Märt Pika (s 1837) ja Zahkre Pika (s 1828) juurest. Lähisugulased maetud Urvaste kalmistule.

Indrek Võpsu (1988)

Indrek Võpsu
Insener-projekteerija, EMÜ magister  Indrek Võpsu (third cousin once removed) on Ellen Võpsu poeg).  Juured Urvaste kihelkonna Vana-Antsla vallas.

Toomas Hirse (1971)

Toomas Hirse

Loodusuurija ja -hoidja Toomas Hirse (fourth cousin once removed). EMÜ magister. Minu ja Toomase sugulusliinid lahknevad Peeter Vungi (s 1763) juurest. Viimane on minu vanaisa Jaan Pika otsene eellane. Toomase sugulusjuured Urvaste kihelkonna Vana-Antsla vallas.

Lõpetuseks paradoks. Kui uurida iseenda sugulusliine umbes 3...6 põlvkonda tagasi, siis võime üllatusega märgata, et paljud meie üleaedsed, naabrid, sõbrad, õpi- ja töökaaslased jt ongi meie (vere)sugulased. Aga selles peaks peituma meie ühtehoidmise positiivne jõud, sünergia.


Vambola Raudsepp










No comments:

Post a Comment