Friday, December 28, 2018

Uurimus: Isiksused sajandite sugupuus


Iga inimese sugupuu kuulub talle endale. Kes konkreetsesse sugupuusse kuuluvad - see on Looja valik. Need (vere)sugulased võivad armastada üksteist, aga harva ka vihata, kuid ega sellepärast kedagi neist saa sugupuust välja arvata. Siinjuures sõna millennium on ehk natuke ülepaisutatud, kuid samas oli soov näha oma eellasi ja nende järeltulijaid (üle 80) ajas tagasi kaugemale, so sajandite taha.


Isiksused millenniumi sugupuus, 2018, 22lk.

Oma sugupuud saab uurida eesmärgipäraselt, mittetraditsionaalselt, originaalselt. Originaalsus seisneb selles, et olen traditsioonilise sugupuu nö peapeale keeranud, kusjuures tüves, so nn ürgisana esinen ise. Okste liitekohtades asuvad minu ja väljavalitud isiku kaugemad esivanemad ning sealt ka lahknevad meie ühised veresugulusliinid. Seega esikohal ikkagi ühised esivanemad.

Edasi. Asi on selles, et eestlastel puudub oma aadelkond, kuid neid siniverelisi korvavad meie oma kõrgkultuuri esindajad, haritlased, kirjanikud, kunstnikud, teadlased jt Antud juhul tahangi oma (vere)sugulusliini näha just selliselt, so seostes väljapaistvate isiksustega. Tulevikku silmas pidades on see omamoodi pärand minu lähisugulastele, järglastele, lootuses, et meil Eestis tekib arvutult tugevaid sugupuid, sh omi haritlas-teadlasdünastiaid.

Antud väga piiratud trükiarvuga uurimus  on mõeldud vähestele genealoogiahuvilistele ning üllitis ei jõua vabamüüki, ega ka raamatukogudesse. Põhjuseks ikkagi intiimne teema. 

Vambola Raudsepp

No comments:

Post a Comment