Monday, September 10, 2018

Dünastiad sugupuus: hoiakud, vaimsus ja edulugu


Rahvuse/riigi/ühiskonna küpsust iseloomustab teadlas-, haritlas- jt dünastiate olemasolu, ennekõike oma rahvuse seast võrsunud isikutest. Iga inimene on huvitunud just oma sugupuu dünastiatest, nende hoiakutest, vaimsusest ja eduloost, mistõttu võiks sellealaseid kirjutisi rohkem olla.

Minu sugupuus võib rääkida Treffnerite, Hellatite, Arrakute, Puurade ja teistest vanadest, juba väljakujunenud dünastiatest, kuid nüüdisajal on kasvamas ka uusi./1/. Eestis on väga vähe uuritud sugupuid nö dünastiate aspektist, kuid on ka üksikuid väga häid näiteid. Üheks selliseks on Tabade sugupuu, mis hõlmab kümmet põlvkonda ja kus on väljapaistvaid koolmeistreid, teaduste doktoreid, professoreid jt. /2/. Siinjuures ei saa me võistelda baltisakslaste, sh mõisnike sugupuudega, kus sugulusjuured ulatuvad paljude aastasadade taha. Kadestamisväärne seik. Ehkki sõna dünastia kasutamine tundub siin küsitav olevat, leian siiski, et on sobilik.

Sugupõlvedevahelised seosed, mida iseloomustavad ühised väärtused, traditsioonid, pürgimused, eetika, teaberuum vms - kõik see kujundab need inimesed väljapaistvateks isiksusteks, kelle vaimsus saab aluseks erinevateks edulugudeks. Eks näiteid saab tuua igalt erialalt, eluvaldkonnast. Õnneks nad (nn dünastia liikmed) ei ela ajutiste poliitiliste voolude ja hoiakute tõmbetuultes, vaid nende maailmakäsitlus baseerub ajaloo keerdkäikude poolt läbitud tõel.

Eelöeldu lahtimõtestamine aga vajab pikemaid kirjutisi, kuid ilmselt pole aeg meil Eestis selleks veel küps. Samas aga luuleread kinnitavad: "Haritlas-, teadlasdünastiate sünd - see on kestva rahvuse tähetund".

Allikad:
1. Isiksused millenniumi sugupuus. Koostanud Vambola Raudsepp. Käsikiri, 19 lk.
2. Kooraste. Lühimeenutusi möödanikust. Koostanud Vambola Raudsepp. Kooraste Küla Selts MTÜ. Paar, 2017, 126 lk.

No comments:

Post a Comment