Monday, January 2, 2017

Sugujuurte põimumine: Kaupo ja Ungern-Sternbergid


Kaupole pühendatud mälestusmonument Krimuldas

Seoses Kooraste mõisnike parunite von Ungern-Sternbergide päritolu ja sugujuurte uurimisega kerkis küsimus: kas või kuivõrd Kaupo sugujuured ulatusid ka Koorastesse? Ilmselt jah, kuna ka mõnes nüüdisaegses kirjutistes väidetakse, et Kaupo järglaste (tütarde) veresugulust võib leida vanades baltisaksa aadlisuguvõsades. Esikohal märgitakse Ungern-Sternberge. Usun, et eks neid uuringuid, leide ja kirjutisi ilmub veelgi.

Kaupo sünnidaatumi me ei tea (oli ilmselt 1160ndatel), kuid surmakuupäevaks märgitakse 21/22. 09.1217. Suri Madisepäeva lahingus saadud haavadesse. Ta põletati ja luud toodi Krimulda kiriku lähistele, kus asub praegu temale pühendatud mälestusmonument. Oma varanduse pärandas Kaupo enne surma Liivimaa (Riia) kirikule, kuna meessoost järglasi tal enam ei olnud, (küll aga olid tütred). Kaupo poeg Berthold oli elu kaotanud Ümera lahingus. Mõne allika kohaselt Kaupo tütarde järglasteks lugesid end hiljem balti aadli võimsad suguvõsad Ungern-Sternbergid ja Lievenid.

.


Ungern-Sternbergid on baltisaksa aadlisuguvõsa, kes pärineb 1211. aastal Ungarist Liivimaale tulnud Johann von Sternbergist. Meid huvitavad Kooraste mõisa parunid von Ungern-Sternbergid, so fotodel vastavalt: Carl Gustav (1806-1874), Gustav Paul (1839-1886) ja Karl Reinhold Paul (1868-1919). Praegu elab Saksamaal Kooraste mõisnike järeltulijatest eakas Gerd von Ungern-Sternberg, kel paraku ajas tagasi nii kaugeid uuringuid ei ole.

Vambola Raudsepp





No comments:

Post a Comment