Wednesday, January 13, 2016

Legendaarne Cimze seminar Valkas

.
Cimze Seminar was founded in 1849 in Valga. Seminar prepared teachers and parish clerks for Livonia. About 120 Estonians studied there; many become famous in Estonia (C.R.Jakobson, A.Grenzstein, A.Kunileid, J.Kapp).
 .
On olemas omapärane võimendus, kus igal teol on tagajärjed, mis lähevad palju kaugemale, kui vahetu tegu ise. See tõdemus käib ka Cimze seminari kohta, mis tegutses Valgas aastatel 1849-1881. Seminari rajajaks, algselt küll Valmierasse, oli Janis Cimze (1814-1881), kes on leidnud suure tunnustuse ja lugupidamise nii Lätis kui ka Eestis.
.
Seminari direktor Janis Cimze
.
Seminaris õppisid kümned ja kümned Eesti ajaloos tuntud isiksused, sh Carl Robert Jakobson, Aado Grenzstein, Joosep Kapp, Aleksander Lätte, Aleksander Kunileid (Saebelmann) jt ning Läti ajaloo suurkujud, sh Karlis Baumanis (helilooja, Läti hümni autor), Indrikis Zile (helilooja, koorijuht, Läti I, II ja III laulupeo üldjuht), Mikelis Krogzemis /Auseklis/ ( luuletaja ja tõlkija) jt. 
.
Kui tulin 1964nda aasta sügisel TPI majandustudengina Valga õmblusvabrikusse õppepraktikale, siis minu üllatus oli suur, kui tõdesin, et Janis Cimzest ja tema seminarist ei teatud õieti midagi. Eks asi oli ka selles, et toona polnud üldse kombeks koduloost ja möödanikust palju rääkida. Ettevaatlikuks tegi asjaolu, et Valga ettevõtetes töötasid kõrvuti inimesed, kes olid omal ajal küüditatuina Siberis, kuid nüüd naasnud Valka ning inimesed, kes olid seotud nendesamade inimeste küüditamisega. Küll oli ka ärksamaid ajaloohuvilisi ja üheks selliseks oli Aleksander Lilje (Peeter Lilje isa), kellelt kuulsin palju huvitavat kohalike olude kohta. Muide, Aleksander Lilje on maetud Valka, Luke kalmistule ja tema hauaplats on Janis Cimze hauamonumendi lähedal. Olen seal viibinud korduvalt.
.
.Janis Cimze hauamonument Valkas
 Luke kalmistul
.
Mind huvitas just see, kuidas tulevased kuulsused tundsid end Valgas, milline oli selle linna mõju neile ja nende mõju kohalikule elanikkonnale. Veel 1960ndatel võisin vestelda endiste EW vallaametnikega, kes olid Cimze seminari lõpetanute õpilased. Olid huvitavad, laia silmaringiga ja väga distsiplineeritud isiksused. Paraku jäid need vestlused minu poolt kirja panemata.

Vambola Raudsepp
.



No comments:

Post a Comment