Friday, April 10, 2015

Teeneline õpetaja Arkadi Reigo

.

Teeneline õpetaja Arkadi Reigo (1982)
/Foto erakogust/

Ütlen kohe, et pedagoogide ringkonnas oli ta lausa legendaarne isiksus. Mul olid Arkadi Reigoga otsesed kokkupuuted aastatel 1949-1956, so mil olin Kurenurme kooli õpilane. Õpetas vanemates klassides meile matemaatikat, füüsikat ja bioloogiat.

Üllatas tema põhjalikkus ja mitmekülgsus: oma ainevaldkonna sügavuti tundmine, oskas anda esmaabi, juhatas laulukoori ja näteringi, töötas kooli juhatajana. Uuendusmeelne, näteks elektrifitseeris koolihooned juba 1950ndate algusaastatel. Oli kirjandus- ja  koduloohuviline, omas uuringuid pedagoogika valdkonnas, kirjutas luuletusi jms. Eesti NSV teenelise õpetajana (1968). 
 .
Kurenurme koolipere (1949).
 Keskel direktor Arkadi Reigo
/Foto internetist/
.
Arkadi Reigo (Zdanowicz) sündis 03.11.1928. aastal ning ta tuli Kurenurme kooli direktoriks aastal 1941. aastal. Töötas siin ligikaudu kakskümmend aastat ja seejärel Tartu  Hiie kooli direktorina (1963-1979) ja ka õpetajana.
.
 Arkadi Reigo (esireas vasalult kolmas)
 Kurenurme kooli juubelil (1981)
/Foto internetist/
.
Arkadi Reigo suri 02.09.1984. aastal 65 aastasena ja ta on maetud Tartusse, Ropka-Tamme kalmistule. Olin ka ise tama ärasaatjate hulgas.

Siiski nö oma elutöö tegi ta Kurenurme koolis, kust toona kerkis esile mitmeid väljapaistvaid isikuid, sh teadlasi, majandijuhte, näitlejaid jt. Paraku uue sajandi algul kool lõpetas oma tegevuse õpilaste vähesuse tõttu ja nüüd selles kohas paikneb mälestuskivi. 
.
Mälestuskivi Kurenurme koolile
.
Kurenurme kooli kokkutulekul aastal 1991, so kooli 60ndal aastapäeval.
 (Siinkirjutaja ja paremal kooli vilistlane majandijuht Endel Ideon). /Foto erakogust/
.
Momendil ei leia me Arkadi Reigo kohta midagi entsüklopeediatest, teatmeteostest vms, ehkki nendes võiks  temal olla oma tagasihoidlik koht. Siiski Vikipeediasse tegin ma ise tema kohta artikli.
.
Vambola Raudsepp
.







No comments:

Post a Comment