Tuesday, April 14, 2015

Spordipedagoog Aksel Kersna


Meenutame lähiminevikku. Teenelise õpetaja, ennekõike spordipedagoog Aksel Kersna sünniaastapäev oli septembris, ta oleks saanud 97 aastaseks. Siis praktiliselt Eesti Vabariigiga üheealine. Toona polnud heaks kombeks rääkida teiste inimeste möödanikust, kuid keskkooli õpilastena teadsime vaid mõnda seika, so et Aksel Kersna oli olnud (tõstmise) raskekaalu Eesti meister 1945ndal aastal ning võitnud mitmeid nimekaid tiitleid veel teistelgi spordialadel (maadlus, kuulitõuge jt).

Aksel Kersna (13.09.1920-01.06.1986)
/Foto internetist/

Vaid paar sõna isiklikku sünniaastapäeva puhul. Minule oli ta kehalise kasvatuse õpetaja Antsla Keskkoolis aastatel 1956-1960. Tema abikaasa Ella Bratman-Kersna oli keskkoolis vene keele õpetaja. Hiljem oli Aksel Kersna Antsla Keskooli direktor (aastast 1976) ning ta võttis meeleldi osa meie klassi kokkutulekutest Antslas. Optimistlik, heasoovlik ja naerusuine - sellisena iseloomustavad oma õpetajat Aksel Kersnat Antsla Keskkooli endised õpilased.
.
Mind sidus Aksel Kersnaga veel asjaolu, et ta oli olnud Kurenurme koolis õpetaja aastatel 1947-1949 ning elas mõnda aega Kaagus, so Hänike külas Rehemetsa talus. Kuna minu isa töötas raudteel ja samas oli mõni aeg ametis liinitöölisena ka Aksel Kersna, siis läbi selle oli ta ka meil nö peretuttav.

Antsla Keskkooli 12. lennu lõpetajad (1960).
Aksel Kersna teises reas vasakult esimene.
 /Foto internetist/
.
Aksel Kersna poeg Vahur Kersna on teinud mõndagi oma isa mälestuse jäädvustamiseks, kuid ilmselt teeb ta veel üht-teist nii kirjasõnas, kui ka teisi võimalusi kasutades. Teeneline õpetaja (1976) Aksel Kersna lahkus 66ndal eluaastal ning ta on maetud Urvaste kalmistule.


Antsla Gümnaasium korraldab Aksel Kersna mälestusvõistlusi, mis on muutunud traditsiooniks. Tema kohta on ka artikkel Eesti Entsüklopeedias, kus on esile tõstetud ennekõike tema saavutusi spordis.
.
Vambola Raudsepp
.





No comments:

Post a Comment