Tuesday, August 12, 2014

Meela needus

.
The legend about landlord cruelty and old woman esoteric abilities in village Hänike (Estonia, Võru County).  Local people still remember these events.
.
Ega vanakuri õela seest välja lähe.
 Ütlus Hänike külast.
.
Ravitseja Meela elas erakuna inimestest mahajäetud Turna talu metsatuka hurtsikus Hänike külas. Ta teadis võlusõnu ja tundis taimede väge, mistõttu kõik abivajajad tulid oma ihuvaludega temalt abi saama. Ja kõik said abi ja kaasa hea sõna.
.
.
.
Hänike küla Turna taluase
 tänapäeval (2014)
 .
Oli ka Meelal kannatusi. Kord tormanud oma ratsul koos saatjaskonnaga Kärgula mõisnik tuhatnelja Keretü jahimaadele. Tema teele jäänud ette, aokubu seljas, eideke Meela, kelle peale mõisnik olla väga vihastunud ning härra äianud piitsaga üle eidekese näo. Meela vaid lausunud:  lööd küll mind, kuid armid-haavad saab sinu tütreke. Mõisniku vihahoog oli piiritu ja ta virutanud veelkord eidekesele. Õhtul koju jõudes oli mõisniku imestus piiritu, kui nägi tütrekese nägu armides ja ta langes sügavasse masendusse.
.
Kärgula mõisnik von Sivers, keda tunti ägeda ja julma härrana.
 (Võis olla seotud kõnesoleva jutuga).
 .
.
 Mälestustahvel Urvaste kirikus. 
(Võis olla antud jutus seos ühe von Siversi tütrega).
.
Hiljem rääkis härra oma perele kõik, mis oli juhtunud. Seejärel püüti ise ravida kõiksugu salvidega, isegi pöörduti Urvaste kirikuõpetaja poole, kuid miski ei aidanud. Lõpuks aga tütreke võtnud ise jalgsi teekonna ette Kärgulast Hänikesse, et eidekeselt andestust paluda isa pahateo pärast ning saada ravi. Nii Meela võttiski ürdivõi, kattis sellega lapse näo ja oh imet, armid kadusid kohe jäägitult. Härra aga muutus veelgi õelamaks, kuid vältis alatiseks eidekest ja Turna talu maid.
.
.
Kuuldud 1950ndatel Hänike külas.
.


No comments:

Post a Comment